Upečte si doma Francii

Když se řekne francouzské pečivo, určitě si představíte ty krásně vypečené voňavé bagety, voňavé máslové croissanty, poctivé světlé chleby, nebo třeba legendární mléčné houstičky. O Francouzském pečivu můžeme říci spoustu věcí, třeba že je kvalitní, chutné, výborné, máslové, tučné, sladké… Ale také poměrně náročné a složitější na přípravu. Pokud si chcete upéct Francouzské pečivo doma, tak o něm musíte nejdříve něco vědět!
prodejna pečiva
1.      Mouka
Mouka je základní surovinou jakéhokoli pečiva a nejinak je to u Francouzského pečiva. Mouku sice můžete vymlít z jakéhokoli zrna avšak pro francouzské pečivo je běžná hladká mouka z pšenice. Většina Francouzských receptů je založena na hladké nebo jemné chlebové mouce.
pytlík baget
2.      Droždí a kvas
Droždí je přírodní živý organismus, který metabolizuje a během toho přemění cukry ze škrobu na kysličník uhličitý a etanol. A tím vznikají v těstě bublinky. Droždí samozřejmě můžete koupit ve variantě čerstvé a sušené. Čerstvé droždí je balené v malých kostičkách po 40ti gramech, a je potřeba aby bylo opravdu čerstvé. Sušené droždí je vlastně předchozí čerstvá forma vysušená a zabalená do sáčku. Je vysušeno a upraveno do drobných granulek, a pokud jej chcete používat, počítejte s tím, že se tohoto droždí dává menší množství.
3.      Cukr
Cukr používají ve Francii v podstatě stejný jako u nás. Řepný, nebo třtinový cukr je základem většiny sladkých receptů, samozřejmě v různých úpravách – krupicový, moučkový cukr…
růžové víno a bagety
4.      Máslo
Máslo najdete ve většině receptů ve Francouzské kuchyni. Máslo je základní surovinou a nikdy jej nenahrazujte margarínem či jiným ztuženým tukem! Takových kvalit, jako s máslem totiž s žádným jiným tukem nedosáhnete. Takže počítejte s tím, že budete potřebovat hodně másla. Použít můžete dle receptu máslo sladké či slané a kupujte to tučnější – kolem 85% tuku. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, můžete vyzkoušet i máslo s mléčnými kulturami, které je mírně nakyslé.